Bemutatkozás

Pedagógiai munka a Lellei Óvodában

Balaton part egyik kisvárosában, Balatonlellén található óvodánk nyugodt, csendes környezetben. Udvarunkon életkor szerint külön játszóhelyeken játszanak a gyermekek. Mindenhol található homokozó, fából készült mozgásfejlesztő játékok, csúszdák, melyek biztosítják a gyermekek játékát a szabadban. Napirendünk szorosan illeszkedik a gyermekek életkori sajátosságaihoz. A Lellei Óvoda 6 csoportba várja a gyermekeket. Számos lehetőséget megragadunk azért, hogy a személyiségüknek megfelelő képességfejlesztést kapjanak. Külön tornaszobában tudunk mozogni. Óvodai életünket a napi tevékenységek mellett (játék, mozgás, ábrázolás, ének, mese-vers, környezetismeret) nagyon sok egyéb remek szórakozást ígérő program színesíti. Pedagógiai programunkban kiemelkedő helyet kap a játékos környezetvédelem. Néhány éve már, hogy kiemelt ünnepeinkre, jeles napokra egész héten át tartó programokkal készülünk, melyek megvalósításába a szülőket is szívesen bevonjuk. Ezeket a projekteket korcsoportra lebontva, a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve, minden tevékenységformára kiterjedően készítettük el.
A lellei óvodások folyamatosan megfigyelhetik az óvoda udvarán, a Balatonnál, és a Kishegyi Parkerdőben is az évszakok változásait, az ott élő állat, és növényvilágot.
Állatok világnapján (okt.4) természetes környezetben etethetjük, simogathatjuk a háziállatokat. Az óvoda előterét, képekkel díszítjük, ahol a gyerekek kedvenc állataikkal vannak lefényképezve.
A világító lámpások hetén, (október 14-18.) óvodánkat is díszítik a látványos töklámpások. A héten terményképeket, terménybábokat és tökös almás rétest készítünk, sütőtököt sütünk, kóstolgatunk. A sütőtök illata őszi hangulatot idéz fel bennünk.
Adventi hét a kis ovisaink egyik legszebb hete. Az egyik délelőtt közös kis karácsonyi ünnepséget tartunk. Ajándékot készítünk egymásnak. Nem feledkezünk el a „szép-korúakról” sem. A készülődés, várakozás, „lelkünk ünneplőbe” öltöztetése, a szülőkkel való együttjátszás, a mézeskalácssütés során megérezhetjük a karácsony illatait, varázsait.
Az év során kiemelten gondozzuk az óvoda udvarán élő madarakat.
A madárbarát kert feltételrendszere szerint etetőket, itatókat, odúkat helyezünk ki az udvaron, így könnyen megfigyelhetjük a kis állatok szokásait.
A gyermekekkel filmet is készítettünk a téli madáretetés szabályairól.
Tavasszal megemlékezünk a víz világnapjáról (március 22.), a madarak, fák napjáról (május 18.) és a környezet védelmi napról (június 15.).
Az óvodánk folyósólyát a gyerekek csodálatos munkái és a szülők által só-liszt gyurmából készített mesejelenetek díszítik. Sokat kirándulunk, tevékenykedünk együtt a szülőkkel, aktívan segítik a munkánkat. Óvodánkba szívesen fogadunk minden érdeklődőt, aki meglátogat bennünket.